Járható út a Keskeny út

           

            Vegyes érzésekkel fogadták a Keskeny út sátor jelenlétét a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban. A sátor név hallatán többen elriadtak. Később, amikor betekintettek a keskeny úton zajló életbe, nagyon sok embernek kedve támadt az ottani élethez és a tábor alatt ez a hely az otthonukká lett.

            Az előadások, a változatos programok, az emberekre való oda figyelés, a beszélgetések vonzották az embereket. Sikerült a keskeny úton zajló életet közelebb vinni a táborozókhoz. A többi sátrakhoz képest egy olyan helyszín volt ez sátor, ahová a nap bármelyik órájában betérhettek a táborlakók. És jöttek is szép számban. Volt olyan, akit az áhítat vonzott, voltak olyanok, akiket az előadások témája csalt be a sátorba, sokan az alkotói tehetségüket élték ki a délutáni órákban, mások viszont a gitárest hangulata miatt ücsörögtek a a Keskeny úton, nagyon sokan egyszerűen azért kedvelték ezt a sátrat, mert itt jókat lehetett beszélgetni, akár a megtekintett filmről, akár az aznapi előadás témájáról, vagy bármi másról. Több alkalommal maguk a résztvevők ragadtak gitárt a kezükbe, illetve kezdtek el népdalokat tanítani.

            A kisebb korosztályból is többen elsétáltak a Keskeny útra. Külön öröm volt látni azt, hogy egyes gyerekek magukkal csalogatták, hozták a szüleiket is, akik szintén bekapcsolódtak a sátor programjaiba.

Meglepetésünkre telt ház és nagy érdeklődés fogadta a meghívottjaink előadásait. Az előadások sorát Hankó Nagy Alpár nyította a Párválasztás és a házasság előtti nemi élet témával, őt Bartos Karesz követte a Sátánizmus és rockzene előadásával, majd Szilágyi László beszélt az Okkultizmusról és végül  Sógor Csaba gondolatai hangoztak el az  Egyház és politika viszonyáról, összeegyeztethetőségéről. Az előadókon túl szeretnénk megköszönni az Erdélyi Református Egyházkerület, valamint az Unitárius Egyházközség szellemi és anyagi támogatását és nem utolsó sorban a Tusványos szervezőinek a segítségét, akik nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy ez a misszió beindulhasson, és sikeres legyen.

            A sátor látogatóit jövőben is visszavárjuk. A Keskeny úttal kapcsolatos információkat a  www.mit.com.ro/keskenyut honlapon lehet megtekinteni. Hamarosan felkerülnek rá a táborban készült fényképek is.

            Beszámolónkat egyik rendszeres látogatónk szavaival zárjuk, aki azt mondta, hogy: „Meghasad a szívem, amikor látom, hogy szeditek szét a sátrat, ami egy héten át egyik otthonom volt. Most egy évet kell várnom, hogy újra találkozhassunk. Nagyon sajnálom, hogy az előadások közül az egyiket nem tudtam meghallgatni, de nem gondoltam, hogy abban a nagy viharban, - amikor az egész táborban nem lehetett egy lelket sem látni, - ti megtartjátok az előadást.” (Ebben a nagy viharban is tele volt a sátor, sőt alig volt szabad üllőhely). Az ilyen visszajelzésekből következtetünk arra, hogy érdemes volt ott lenni, érdemes volt megmutatni, hogy a Keskeny úton az élet nem olyan sivár, mint ahogy azt sokan gondolnák. Ezekből a visszajelzéseken felbuzdulva és Isten segedelmében bízva vesszük a bátorságot és jövőben immár más ifjúsági fesztiválokon is felverjük a Keskeny út sátrat.

 

Vissza