Advent a Keskeny úton

 

Sikeres három nyári rendezvényen van túl a Keskeny út sátor. A 2005-ben alakult Keskeny út fesztiválmissziós csoport ebben az évben a Tusványosi Szabadegyetem és Diáktáborban, a Félsziget Fesztiválon és az EMI táborban volt jelen.

Az időrendi sorrendben az első, a Tusványos Keskeny utas szempontból már bejáratott rendezvény. Ebben a táborban otthonosan érezzük magunkat, mert már harmadik éve vagyunk jelen. Jó érzés tapasztalni, hogy vannak olyan látogatóink, akik több éve visszajárnak, de az is nagyon jó, hogy látogatóink száma évről évre gyarapszik, mindig vannak új érdeklődők, új látogatók. Az idei Tusványosi jelenlétünknek a legkiemelkedőbb programja Az egyház öl, butít és nyomorba dönt (?) fórumrendezvény volt. A fórumon jelenlévő mintegy 90 fős közönségnek több mint fele megszólalt, elmondta a véleményét, hallatta a hangját. A legnagyobb élmény az volt, hogy nem a Keskeny utasoknak, egyháziaknak kellett - úgymond - a mundér becsületét megvédeniük, mert az egyház ellen felhozott kritikákra maguk a betérők, a látogatók adtak, nagyon frappáns válaszokat.

A következő „bevetés” a Félsziget fesztivál volt. Sikerült itt is megtalálni azt a hangot és hangnemet, amivel meg tudtuk szólítani, és amivel hatni is próbáltunk az ottani vendégeinkre. A Félszigetes jelenlétünk legsikeresebb programpontja a láthatatlan színház volt. Annyira tetszett a betérőknek, hogy a Civilfalu szervezőinek kérésére meg kellett hosszabbítsuk az erre a programrészre szánt időt.

A nyár utolsó, de a Keskeny út itteni jelenléte szempontjából első rendezvénye az EMI tábor volt. Ebbe a táborba a szervezők hívtak meg minket, tudva azt, hogy a mi munkaterületünk a nyári nagyrendezvények. Egy kicsit izgult a csapat, hogy milyen fogadtatásba részesül ezen az új helyen a programunk. Kellemesen csalódtunk. Úgy fogadtak itt minket, mintha minden évben itt lettünk volna.

            A nyári rendezvények után nem állt meg az élet a Keskeny úton. Elkezdtük a belső építkezést, soraink rendezését. Eredményes toborzás után és a régi Keskeny utas csapat tagjait számba véve kiderült, hogy az elkövetkezendő évre is több mint húsz önkéntesünk van. Az adventi időszakban el is kezdtük a felkészülést. Kolozsváron az Apafi kollégiumban tartottuk az új Keskeny utas év első felkészítőjét. Ezen a rendezvényen jelen voltak régi és új önkénteseink. Az előadások rendjén a résztvevők a Keskeny út történetével ismerkedtek meg, a továbbiakban a misszióban használt módszerekről hallhattunk tartalmas előadást. A találkozás legfontosabb része a Keskeny utas „beavató” mellett az ismerkedés volt. Számomra a legnagyobb eredmény az volt, hogy a csapat tagjai nem csak megismerkedtek egymással, hanem össze is barátkoztak. A misszió eredményessége szempontjából ez az egyik legfontosabb dolog, így tudunk majd csapatként, egy testként dolgozni. Ez a képzés nem csak a múltba tekintésről, a jelenről, hanem egy kicsit a jövőről is szólt. Egy fórum keretén belül megbeszéltük, összehangoltuk a jövőre néző terveinket, elképzeléseinket, ötleteinket, esetleges újításainkat. A találkozó utolsó mozzanataként részt vett a csapat a Protestáns Teológiai Intézet dísztermében tartott istentiszteleten.

            Az adventi várakozás mellett mindannyian - gondolatban - várakozással a szívünkben tekintettünk a nyári rendezvényeink elé.

Ezúttal is szeretnénk megköszönni a Communitas Alapítvány támogatását, aki minden évben támogatta rendezvényünket. Köszönettel tartozunk a Kolozsvári FIKÉ-nek is, aki a helyet biztosított számunkra. Karácsonyi ajándékként minden olvasónak, érdeklődőnek azt kívánjuk, hogy találjon rá (vagy találjon vissza) a Keskeny útra, akik már ott járnak, azoknak további jó utat.

                                                                                    Bardócz Csaba lelkész

                                                                                    A Keskeny út misszió vezetője

 

Vissza