Keskeny Út – képzés – képződés

  

A Keskeny Út ökumenikus fesztiválmissziós csoport április 4-6. között a kolozsvári Apafi Kollégiumban megtartotta az évad (?) második hétvégi képzését, melyre vezetőkként a Szegedi Tini-telefon Lelkisegélyszolgálat Egyesület munkatársait, Schád Lászlót és Pócza Editet hívta meg. A mintegy harminc Erdély különböző történelmi egyházait képviselő fiatal, régi és új önkéntesek egy közös cél érdekében vettek részt a tréningen: hogy megismerjék egymást, és kellőképpen felkészüljenek a rájuk váró feladatokra. 

A képzés nem előadások sorozatát jelentette ezúttal, hanem játékok egymásutánját. Egy-egy fiktív világba belehelyezkedve, a fiatalok olyan helyzeteket élhettek át, amelyekkel más formában ugyan, de az ifjúsági fesztiválokon, a Keskeny Út sátorban is találkozni fognak. Minden játék komolysága, súlya nyilvánvalóvá lett, mikor azokat kielemezték, megosztották egymással érzéseiket, és levonták a tanulságokat.

A játékok során rá kellett jönniük arra, hogy mennyire fontos igazi közösséget kialakítaniuk, együttműködniük, hisz csak így érhetnek el eredményeket. El kellett gondolkodniuk azon, mi az bennük egyenként, ami építően hatna a közös munkára, hogyan lehetne összehangolni az egyes emberek képességeit (illetve hiányosságait) és motivációit. Az egyik legfontosabb, központi kérdés pedig az volt, hogy hogyan viszonyuljanak a keskeny utasok a vendégeikhez, mire figyeljenek; mi gátolhatja vagy segítheti őket abban, hogy megfeleljenek az elvárásoknak, illetve mi az, amiben nem kell megfelelniük, hanem mint hamis előítéleteket le kell rombolniuk.

A különböző észrevételek, megjegyzések gyakran kiegészítették egymást, ugyanakkor több ízben sor került heves vitára is, melynek vagy sürgősen el kellett dőlnie az időkeretek miatt, vagy többször is terítékre került, hogy a végeredménnyel mindenkinek egyet értsen. Az utóbbi módszer szerint született meg a Keskeny Út fesztiválmisszió jelmondata is: Egymásnak megmutatni, hogy lehet és jó Istennel élni. A tulajdonképpeni cél ez - a képzések ehhez nyújtanak segítséget.

 

                                                                                               zsigmond júlia 

Vissza