Keskeny út a diáktáborban

      

Itt mindenki feltalálja magát. Van, aki azért jött, mert mindig is érdekelte a mûvészet, itt pedig lehetõség van az alkotásra. Aki filmvetítésen és elõadáson vett részt, furcsálkodva konstatálhatta, hogy párkapcsolatról így is lehet beszélni. Ez a Keskeny út fesztiválmissziós sátor.

A kemping hátsó fertályán változatos, egész napot kitöltõ programajánlattal várja az érdeklõdõket a tusványosi Keskeny út ökumenikus fesztiválmissziós sátor.

"Az érdeklõdés függvényében fél tizenkettõtõl éjjel egy-két óráig is elhúzódhat a program. Ebben az idõintervallumban mindenki találhat magának valami személyeset, hiszen errõl szól az egész ittlétünk" - mutatja be a helyszínt Csíki Kinga, aki évek óta szervezõje a missziós sátor rendezvényeinek.

Elõadások, üdítõ, zsíros kenyér

Mindennap egy adott téma köré épül, a foglalkozást rendhagyó áhítattal vezetik be. Ezt követik a meghívottak elõadásai. Idén Koncsag László csíkszeredai börtönlelkész is meghívott: Öntsünk tiszta vizet a tiszta pohárba címmel tart elõadást a Da Vinci-kód kapcsán kialakult tévhitek és téveszmék tisztázása végett. Csütörtökön Schád László magyarországi pszichológus a kapcsolat, szerelem, szexualitás témakörökben Párkapcsolatban élni egyenlõ felnõttnek lenni címmel tartott elõadást és beszélgetést. A délutáni program kézmûves-foglalkozásból áll, ami nemcsak alkotásra ad lehetõséget, de személyes beszélgetések, viták is kialakulnak. Este énekelni, gitározni lehet, majd üdítõ és zsíros kenyér mellett megbeszélni az együtt megnézett filmet, ami szintén a napi elõadás témájához kapcsolódik. Újdonságként szombaton láthatatlan színházzal várják az érdeklõdõket.

Nem "trendi" a kapcsolatteremtés

"Már negyedik éve három hétvégés képzéssel készülünk a fesztiválos tevékenységre" - mondja Csiki Kinga. A képzést Schád László pszichológus és a szintén Magyarországról érkezett Pócza Edit szociális munkás tartja. Kérdésünkre, hogy miért tartja fontosnak ezt a tevékenységet, Schád elmondta, kortárs segítõknek képezik a fiatalokat, olyanoknak, akik pozitív mintát tudnak mutatni, nemet mondanak a drogra, és igyekeznek közösséget építeni. "A segítõ beszélgetés technikájával mindenkit megtanítunk beszélgetni azokkal, akiknek erre igényük van. Ebben benne fogla
ltatik a pozitív befolyásolás, a csapatépítés és a támogatószolgálat is" - világosított fel a szakember.

Pócza Edit azt látja problematikusnak, hogy a mai, nagyon individualista társadalomban a kapcsolatteremtés, kapcsolatépítés nem mûködik. Nem "trendi" együtt elérni valamit, mindenki egyedül akar érvényesülni, igény azonban lenne a csoportos együttlétre. "Nem tudják a fiatalok megfogalmazni, hogy mit akarnak. Ebben kell nekik segíteni, aztán a megnevezett szükségletekre megtalálni a választ" - mutatott rá.

A Keskeny út tevékenységét Bardócz Csaba, a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) jelenlegi elnöke kezdeményezte négy éve. Bardócz azóta folyamatosan kézben is tartja a szervezést. Mint kifejtette, szükségét látja, hogy a keresztyén értékek ilyen fesztiválokon is képviselve legyenek. "A négyéves és öt helyszínes tapasztalat azt mutatja, hogy van igény ilyesmire. Beépült a köztudatba, hagyománya van, és viszszajárnak az emberek" - ecsetelte. Mint elmondta, ideje és lehetõsége szerint igyekszik minél jobban megszervezni az alkalmakat. Közben az is kiderült: rengeteg elfoglaltsága mellett Bardócz két fesztiválos szereplés között tartja meg az esküvõjét. A sátor "szellemi atyjától" még megtudtuk, a nyaralók további fesztiválokon: a Félszigeten, az EMI-táborban és különbözõ városnapokon is megtalálják a Keskeny út sátrat.

 


Fodor Enikő, Krónika, 2008-07-23

  

Vissza