Tusványosi szívügyek

      

„- Tanár úr elvtárs, a népi hagyomány miért társította a szívhez a szerelmet? – kérdi Karesz még pofátlan kamasz korában.
- Bartos fiam, maga amikor szerelmes a gyomra szokott korogni? – így az okos tanár úr…”

Bartos Károly, mindenki által egyszerűen Karesznek ismert lelkész ma a Keskeny Út sátorban a szerelemről tartott előadást. Egyre inkább nőni látszik a lelki kérdések iránti érdeklődés, egyfajta spirituális éhség jellemzi a társadalmat. Életközeli történetek által igyekeztünk kicsit közelebb kerülni, objektívebben látni azt a nagybetűs fogalmat, amely oly sok problémát okoz az emberiségnek.

Főleg pszichológiai vonatkozásokban jártuk körbe a fogalmat, de nem kerülhettük ki a bibliai szeretet/szerelem fogalmát sem. Érdekes, hogy az Ószövetségi írásokban szerelem szó nem létezik, viszont az esteleírása nyomon követhető. Áldozat, rózsaszín felhő, birtoklásvágy és a tudat általi irányíthatatlanság jellemzi az érzést, viszont Karesz felhívta a figyelmet a puszta érzés és az erre bazírozott kapcsolat közti jellegbeli különbségekre. A kapcsolatban nem elég a szerelmet érezni, a kapcsolatot fenn kell tartani, és ezt meg kell tanulni. A kapcsolat megalapozói a bizalom és a tolerancia, a szerelem 2-3 év, egyesek esetében 5 év elteltével el fog múlni. A szerelem nagyrészt biológiai folyamatok összessége, a kapcsolatfenntartás pedig tudatos döntés. Azért van különbség a kettő között.

Az előadás sikerének legjobb bizonyítéka, hogy a résztvevők fiatalok voltak, kapcsolatok, szerelmek elején vagy épp kellős közepén, és szívesen tettek fel személyesen rájuk vonatkozó kérdéseket. A válaszadásban Schád László is besegített, aki a szombati előadást a férfi-nő szerepek változásának témájában fogja tartani.

Aczél Dóra (erdely.ma)

   

Vissza