KINI , 2013. február 16., Ikafalva

Élménydús ifjúsági találkozó Ikafalván

 

 

A Kézdiszékért Egyesület, a Keskeny Út missziós csoport, és az Ikafalvi Református Egyházközség szervezésében (a Bethlen Gábor Alapkezelő zrt, az EMNT Kézdiszéki Szervezete támogatásával) életcélt és értéket kereső fiatalok találkozójának adott helyet szombaton Ikafalva. A tizennégy településről ( Alsócsernáton, Felsőcsernáton, Ikafalva, Dálnok, Maksa, Eresztevény, Sepsibesenyő, Kézdivásárhely, Zabola, Páva, Szörcse, Márkosfalva, Székelytamásfalva, Bikfalva) érkező, több, mint száz fiatal, a Keskeny Út csapata és a kísérő lelkészek a helyi művelődési házban gyülekeztek, ahol Ruszka Sándor kézdivásárhelyi iskolalelkész a János evengéliuma 2, 13-22 alapján hirdette az igét, önvizsgálatra és a célok meghatározására serkentve a fiatalokat. 
A  „ Hogyan lesz a fiúból férfi és a leányból nő” előadást Bardócz Csaba ikafalvi reformátud lelkész tartotta. Az érdekfeszítő, humorral fűszerezett gondolatébresztő előadásra nem volt nehéz odafigyelni, mert a fiatalok gondjairól, kérdéseiről közvetlenül, őszintén és érthetően, a fiatalok „nyelvén” beszél, olyan erkölcsi, keresztyén értékekre irányítva a figyelmet, ami a mai világra egyre kevésbé jellemző. A nyáj szellemből ki kell emelkedjen a mai keresztyén fiatal, a nőiességet nem a smink, a menő cuccok, a parfümfelhő és a magas sarkú cipő adja meg, hanem az az öntudat és kisugárzás, ami abból fakad, hogy minden nő csoda, mert képes életet adni annak az egyedi és csodálatos teremtménynek, amit úgy neveznek: EMBER. A férfi sem a duzzadó izomkötegektől, hódításai számától, csúnya beszédtől, utolsó divat szerinti ruhától vagy okostelefontól válik férfivá, hanem attól, hogy mennyire vállal felelősséget tetteiért, mennyire számít a kimondott szava, mennyire lehet benne megbízni. Az üzenet mindenkit megérintett, mindenki talált olyan hozzá szóló gondolatot, amire emlékezni fog, amikor olyan helyzetbe kerül, hogy választania kell: felvállalja vagy sem azokat a keresztyén értékeket, amik a keskeny úton való járás feltételei.
Az előadást szünet és ebéd követte, majd Bimbó Zita a Kézdivásárhelyi Bóbita Egyesület tagja ismerkedési átékokba vonta be a kezdetben bátortalan fiatalokat, akik egyre jobban belelendültek a játékba. A délutánba nyúló együttlét csocsóversennyel, „Legyen ön is bibliai zseni” bibliaismeret versennyel, „Láthatatlan színház” foglalkozással folytatódott. A csocsóverseny nyertesei: I. helyezett-Oláh Attila és Szász Balázs, II. Király Hunor és Tamás Tibor, III. Kovács Xénia és Paizs Zsombor voltak, a bibliai vetélkedőt varga Gáspár-András és Kirizs Gizella nyerte.
A tartalmas napot az Üzenet keresztyén együttes szívvel-lélekkel átadott dalai zárták, az ismertebb énekekbe a fiatalok is belekapcsolódtak.
A tartalmas, mély üzenetekkel, de vidámsággal, kikapcsolódással is színezett nap hozzájárult ahhoz, hogy a mai, „értékzavarral küzdő” világban felvillantsa azokat a keresztyén értékeket, amik valóban segítséget nyújtanak a felnőtté válás nehéz és hosszú útjára lépő fiataloknak abban, hogy valódi férfivá, illetve nővé alakuljanak.

Gáspár Erika 

 

Az eseményről készült fényképeklet facebookoldalunkon a következő linken lehet megtekinteni: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.477236572339139.110830.136093163120150&type=3 és  http://www.facebook.com/media/set/?set=a.476767969052666.110735.136093163120150&type=3

 

 

Vissza