Beszámoló, 2015.-ös munkáról

Istennel élni lehet, és az jó!

 

A Keskeny út fesztiválmissziós csoportként tevékenykedik az erdélyi fesztiválméretű rendezvényeken. Tíz év munka után idén még „fesztiválosabbra vettük a figurát” és a sátor falai közül kimerészkedtünk a résztvevők közé ahol nagyon kellemes fogadtatásban volt részünk. Tusványoson flash mob szerű akciókkal, szóró-lapozással, maim-ezéssel hívtuk fel a figyelmet a tevékenységünkre.

Hála az Úrnak már nem kell buzdítani a fesztiválozókat az indulónk első sorával: „Jöjjetek a Keskeny útra”, mert a kánikula ellenére telt házzal rajtolt a programunk. Az áhítatokat is fesztiválosabbra szabtuk. Idén Kádár János Zoltán teológus hallgató szólt minden nap a táborozókhoz.

Első nap az előadások sorát Paizs József, lelkipásztor nyitotta meg Kapcsolatdinamika a mai fiatalok körében: szerelem – szakítás – szerelem, avagy  Hányszor lehet szerelmes az ember? címmel.  A „Te vagy a téma! - egy kis önismeret Fülöp Júliával” előadásra, beszélgetésre, másnap is rengetegen gyűltek össze. Ez a beszélgetés is visszaigazolta, hogy a mai egyházban is van igény az interaktív megnyilvánulási formára, ahol a hallgatóság nemcsak hallgathat, meghallgat, hanem bekapcsolódhat a beszélgetésbe. Pénteken Beke Boróka lelkipásztornő előadása következett, aki az Édesanyaság, avagy a karrier kettőségéről beszélt. Négygyerekes anyukaként, lelkipásztornőként, és egyházkerületi lelkészértekezleti elnöknőként hitelesen szólhatott az érdeklődő hallgatósághoz. Szombaton egy kerekasztal beszélgetéssel zártunk, aminek a munkacíme: „Gyógyulás a szenvedélybetegségekből; Van esély (Konkrét esetek, konkrét élmények, konkrét lehetőségek)„ volt. Kozma Ferenc csoportvezető mutatta be általánosságokban a szenvedélybetegségeket, majd a szabadulási lehetőségekről is szólt. A Bonus Pastor Alapítvány munkatársai, mint mindig nagy hatást gyakoroltak a hallgatóságra, mert őszintén, és nyíltan szóltak a saját és sorstársaik gondjairól. A Tusványosi szokásoknak megfelelően minden előadáson tabut döngető kérdések is elhangoztak, de az előadók, a szabadult alkoholisták őszintén megválaszolták őket.

Külön színfoltja volt az idei programnak a kisgyerekek, babák játszóháza, ahol a keskenyutasok lefoglalták a csöppségeket, amíg a szülők a sátorba zajló programokra figyelhettek. Délutánonként az élményszínház várta a betérőket. Az „előadás” után ez évi Keskeny utas reklám karkötőkkel a karjukon távoztak a sátorból a résztvevők, amin küldetésünk örömüzenetét írta: „Isten szeret téged.”

Újdonság számba ment az egyik Keskeny utas akciója is, aki egy forgalmas helyre egy pénzel teli kalappal ült ki. A járókelők koldusnak vélték őt pedig a kezében tartott tábláról, amin azt írta, hogy „VEGYÉ!L!L! nekem adatott bőven.” világosan kiderült, hogy ő pénz adni szeretne.

Az idei Tusványosi misszió legkülönlegesebb eseménye kétségkívül a Keskeny út sátorban megtartott eljegyzés volt. Két fiatal jelezte, hogy szeretnék a sátorba, ahová több éve barátaikkal járnak, eljegyezni egymást. Természetesen támogattuk őket elképzelésükben. Az előadáson ott lévő lelkipásztor csapat összedugta a fejét és együtt állítottuk össze az esemény forgatókönyvét, majd a Keskeny út sátor programfelelőse, e sorok írója, Bardócz Csaba lelkipásztor egy igével köszöntötte a fiatalokat. Az igazgyöngy példázatára hívta fel a két fiatal és a hallgatóság figyelmét, ahol az ember, aki az igazgyöngyöt megtalálta, minden mást elengedett, hogy a számára legértékesebbet megszerezhesse és megtarthassa.

A Tusványosi misszió után az EMI tábor következett. Az EMI tábor jellegéhez igazodva a Keskeny út sátrat megjelenésében is még inkább befogadhatóbbá tettük a táborozók számára azzal, hogy idén jurtában vártuk a betérőket. Már az első nap többen érkeztek Bartos Károly lelkipásztor előadására, aki Kékszakállú féltett titkai – hogyan teheted szabaddá párod a szeretetre? Hölgyeknek címmel tartott előadást. Csütörtökön Kiss Gabriella mentálhigiénés szakember Maradj talpon!, azaz harc az energiavámpírok ellen előadásában rámutatott arra, hogy hogyan kezelhetjük, fogadhatjuk, élhetünk együtt azokkal az emberekkel, akik akaratunk ellenére felélik a saját életerőnket. A másnapi előadáson a volt labdarugó, Bodor István a saját életútjáról mesélt, hogy hogyan lett Magyarországon NBI-es futballista, hogyan sikerült ifjúként elérni az álmait. Az előadó elmondta, hogy a nepáli meditációkban is kereste azt, amit lelkében a hiányként élt meg, de végül rá kellett jönnie arra, hogy az Isten az, aki ki tudja tölteni az űrt, amit életében érez. Az itteni programunk utolsó napján, szombaton egy valóságos „csodabogár” volt a vendégünk. Balla Barnabás „Motorkerékpálos” atya saját példáján mutatta meg, hogy van olyan ember is, akiben motorozás és a szerzetesi élet szépen, sőt példamutatóan kiegészíti egymást.

Az EMI táboros előadásainkat természetesen hangoló és áhítat vezette be. Felváltva Tőkés-Bencze Zsuzsa lelkipásztornő, és Bardócz Csaba, lelkipásztor, - e sorok írója - tartottak a fiatalok számára is könnyen érthető és „fogyasztható” fesztiválos áhítatot.

Örülünk, hogy idén A Tusványoson és az EMI táborban is hirdethettük, hogy Istennel élni lehet és, hogy az jó!

                                                                                                                             Bardócz Csaba

Vissza